Ciasteczka z jabłkami i cynamonem

Ciasteczka z jabłkami i cynamonem
  • SKŁADNIKI:
  • Ciasto :
  • - mąka pszenna - 150 g
  • - świeże drożdże 10 g
  • - śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
  • - margaryna - 120 g
  • - sól - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO :
  • - jabłka - 3 szt
  • - cynamon - 1 łyżka
  • - cukier - 2 łyżki

Pamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ?

Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości.

Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek!

A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę do pracy i szkoły!

Zdjęcie - Ciasteczka z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.

Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.

Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.

NADZIENIE:

Jabłka obieramy , kroimy w plasterki.

Posypujemy cukrem i cynamonem.

CAŁOŚĆ:

Na środku ciasta kładziemy porcję jabłka , przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.

Nożem możemy wyciąć delikatny wzorek.

Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasteczka z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów