Ciasteczka wyciskane ze szprycy

Ciasteczka wyciskane ze szprycy

Maszynka do wyciskania ciastek czekała na swój moment chyba z 10 lat... no ale przeszła chrzest bojowy, działa, choć myślałam, że będzie trochę łatwiej. Za to ciasteczka same z siebie pyszne!

Zdjęcie - ciasteczka wyciskane ze szprycy - kulinarny Eksperyment Sobotni - p... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

maślane ciasteczka wyciskane

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 3 łyżki oleju

szklanka tradycyjna o pojemności 250 ml

Sypkie składniki przesiej do miski i wymieszaj. Dodaj żółtka, miękkie masło, olej i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się bardzo lepić podsyp
trochę mąką. Wyrobione ciasto wybij dobrze wałkiem. Przełóż do maszynki i formuj ciasteczka. Następniei układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175 st.C przez około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia.

Kategorie przepisów