Ciasteczka Wielkanocne

Ciasteczka Wielkanocne

Zdjęcie - Ciasteczka Wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCzas przedświątecznej krzątaniny już za nami , a zatem można zabrać się za wstawienie kilku przepisów.
W tym roku złamałam swoją żelazną zasadę , według której na święta korzystam tylko ze sprawdzonych receptur i wyszystkie ciasta upiekłam bez wcześniejszego wypróbowania. To było dosyć odważne posunięcie , ale na szczęście wszystko się udało :-)
Zacznę od ciasteczek , które nazwałam wielkanocnymi ze względu na kształt foremek (tak , tak , w końcu zakupiłam jakieś foremki ;-)) Oczywiście kształt nie ma większego znaczenia i można zwyczajnie powycinać kółeczka za pomocą szklanki. Wykończenie też jest dowolne - ja swoje ciastka przełożyłam gęstym dżemem malinowym i ozdobiłam czekoladą (przyznam , że nie było to łatwe zadanie , więc proszę o wyrozumiałość i zachowanie powagi podczas oglądania zdjęć ;-))
Przepis stworzyłam sama , wzorując się na dwóch innych.

Zdjęcie - Ciasteczka Wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka Wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 15 dag masła lub margaryny
- 30 dag mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania)
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- cukier waniliowy

Dodatkowo według uznania:
- gęsta marmolada do przełożenia
- lukier lub czekolada do ozdabiania

Mąki wymieszać z cukrem pudrem , cukrem waniliowym i posiekać z masłem. Dodać jajko , żółtko , śmietanę i szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt luźne , dosypać mąki). Rozwałkować na pergaminie na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką dowolne kształty. Ciasteczka przenieść razem z pergaminem na blachę i piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C. Po ostudzeniu można je polukrować , oblać czekoladą , przełożyć marmoladą lub jedynie posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasteczka Wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów