Ciasteczka "Turban Sędziego"

Ciasteczka "Turban Sędziego"

Pomysł na te zabawnie wyglądające ciasteczka wzięłam z książki z arabskimi przepisami „Tadżin & kebab”. Niestety pierwotna wersja, składająca się z ciasta zrobionego tylko z mąki i wody (czyli jak na pierogi), nie była zbyt smaczna. Ciastka były z wierzchu twarde, a w środku gumiaste. Zmodyfikowałam więc nieco tę recepturę, inspirując się naszymi faworkami. Dodałam żółtka, a żeby nadal było „arabsko” i „halal”, zamiast śmietany użyłam jogurtu, a zamiast spirytusu – ocet winny ;) Dzięki temu ciastka są smaczne i chrupiące :)

Zdjęcie - Ciasteczka "Turban Sędziego" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CIASTECZKA “TURBAN SĘDZIEGO”
250g mąki,
2 żółtka,
1-2 łyżki gęstego jogurtu,
1 łyżka octu winnego,
szczypta soli,
olej do głębokiego smażenia,
miód

Z mąki, żółtek, octu i szczypty soli zagnieść ciasto, dodając tyle jogurtu, aby dało się zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na ok. 15 kulek wielkości orzecha włoskiego. Z każdej kulki uroczyć wałek, który następnie rozwałkować na cienki, długi pasek ok. 2-3 cm szerokości. Każdy pasek zwijać na palcu, formując go tak, aby przypominał turban. Smażyć na złoty kolor w gorącym oleju.
Gdy ciastka będą złociste, wyciągać je ostrożnie łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe turbany ułożyć na półmisku i polać miodem.


Zdjęcie - Ciasteczka "Turban Sędziego" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów