Ciasteczka sezamowe

Ciasteczka sezamowe

Zdjęcie - Ciasteczka sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dziecko uwielbiałam sezamki, pomimo wchodzących w każdy zakamarek ziaren.
Przepis na pyszne chrupiące ciasteczka który dziś przedstawiam niezmiennie przypomina mi o latach dzieciństwa.
Lekko orzechowy smak uprażonych ziaren sezamu, słodycz karmelu z brązowego cukru i lekka słoność soli kryjąca się gdzieś z tyłu.
Ciasteczka robi się bardzo szybko, można je zrobić np podczas niezapowiedzianej wizyty, można je też długo przechowywać np w puszcze na ciastka.

Ciasteczka sezamowe

PrzezVes, 2 marca 2013

Zdjęcie - Ciasteczka sezamowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni ( góra-dół ), blachę do pieczenia wykładamy papierem.

Na średnim ogniu rozgrzewamy dość dużą patelnię aby ziarna sezamu mogły się swobodnie prażyć ( ja użyłam 28 cm ), prażymy ziarna aż nie będą miały ładnego złoto-brązowego koloru.
Pamiętajmy aby często je podrzucać/mieszać inaczej ziarna szybko się nam spalą.

W misce mieszamy, roztopione ( nie gorące ) masło i cukier, mieszamy aż masa zrobi się lekko puszysta,
dodajemy lekko roztrzepane jajko, mieszamy.
Mieszamy w osobnej misce, mąkę, sól, proszek do pieczenia i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy.
Dodajemy uprażone ziarna sezamu, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny, mieszamy aż składniki się połączą.

Masę wykładamy na blaszkę łyżeczką, można to zrobić natychmiast po zrobieniu ciasta, lub poczekać 30-40 min aż masa przestygnie i wtedy łatwiej się ją nakłada ( ja się nie mogę doczekać i robię to natychmiast ).
Pamiętajmy aby robić dość spore odstępy ponieważ ciastka nam się rozleją na blaszce jak tylko masło i cukier zaczną topnieć, mi wychodzi około 9 sztuk na jedno pieczenie.

Pieczemy 15-20 minut aż brzegi ciasteczek zbrązowieją, chłodzimy je na blaszce około 2-3 minut i przekładamy do ostygnięcia na raszki.

Print Friendly

Kategorie przepisów