Ciasteczka (serowe!) z nadzieniem orzechowym

Ciasteczka (serowe!) z nadzieniem orzechowym

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpadłam w szaleńczy wir wypiekania świątecznych ciasteczek. Jak nie pierniki, to kruche. Jak nie kruche, to… takie z dodatkiem kremowego serka i chrupiącym karmelowym „oczkiem” na środku.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są lekko uzależniające, uważajcie więc, bo na pewno na jednym się nie skończy!

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 40 szt.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasteczka (serowe!) z nadzieniem orzechowym

Agata, 16 grudnia 2014

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciasto: Masło zmiksuj z serkiem kremowym, dodaj oba rodzaje cukru i ubijaj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj wanilię. Do ciasta wsyp mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj orzechy. Wstaw na kwadrans do lodówki.

Nadzienie: Masło wymieszaj z cukrem, syropem, żółtkami i orzechami.

Z ciasta formuj kulki wielkości orzech włoskiego. W środku każdej zrób palcem wgłębienie, nałóż do niego kopiastą porcję orzechowego nadzienia.

Ciasteczka wstaw na ok. 17 minut do piekarnika nagrzanego do 180 oC.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów