Ciasteczka ryżowo-kokosowe

Ciasteczka ryżowo-kokosowe
Proste do zrobienia, a przy tym pyszne. Takie powinny być idealne świąteczne ciasteczka. Że pyszne, to sprawa oczywista. Ale i życzenie, by przepis nie był zbyt skomplikowany nie powinno dziwić. Przed Bożym Narodzeniem większość z nas nie narzeka na brak zajęć. Dlatego w tym okresie będę serwować Wam przepisy, które nie zniechęcą spragnionych słodyczy nadmierną trudnością czy doborem zbyt wyszukanych składników. I taki właśnie jest przepis na bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego. Pyszne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe. Najsmaczniejsze wypełnione dżemem, ale smakują też bez niego. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Ciasteczka ryżowo-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
190 g kleiku ryżowego
8 łyżek wiórków kokosowych
200 g masła, w temperaturze pokojowej
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
dżem do wypełnienia ciasteczek
Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, miksujemy po dodaniu każdego. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie rozpłaszczamy i robimy w nich wgłębienia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wgłębienia w ciasteczkach wypełniamy dżemem.
Zdjęcie - Ciasteczka ryżowo-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka ryżowo-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów