Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe

Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe



Zdjęcie - Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Moi synowie zakochali się w nich od pierwszego gryzu. Kruche, chrupiące z dużą dawką kandyzowanej skórki pomarańczowej i płatków czekoladowych urzekły i mnie. Trzymane na wierzchu w kuchni, gdzie ulatnia się dużo pary wodnej w czasie gotowania, nawet po kilku dniach nie straciły swej kruchości dzięki zawartości mąki ziemniaczanej. Myślę, że wejdą na stałe do kolekcji moich świątecznych wypieków, bo mnie Święta Bożego Narodzenia nie kojarzą się z aromatem przypraw korzennych ale właśnie z zapachem czekolady i pomarańczy. Takie moje wspomnienia z dzieciństwa.”

Zdjęcie - Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe
(źródło: Moje ciasto.pl)
Składniki:
porcja na dwie duże blachy
125g masła lub margaryny
170g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie z prawdziwą wanilią)
80g płatków czekoladowych Dr. Oetkera
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wsyp do miski oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj, dodaj jajko i miękkie masło. Utrzyj mikserem do połączenia składników. Teraz dodaj płatki czekoladowe i skórkę pomarańczową. Jeszcze raz krótko wymieszaj. Przełóż na stolnicę i zagnieć elastyczne ciasto, podsypując mąką. Podziel na pół i uformuj dwa wałki o średnicy ok. 4 cm. Lekko spłaszcz, zawiń w folię, ułóż na tacy i wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut. Dobrze stężałe ciasto pokrój na plasterki grubości 5mm. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temp. 160°C z włączonym termoobiegiem.

Kategorie przepisów