Ciasteczka owsiane z biała czekoladą i migdałami

Ciasteczka owsiane z biała czekoladą i migdałami
Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z biała czekoladą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Miały być pyszne, dla mnie za słodkie i bez wyrazu...Chociaż miłośnikom białej czekolady bardzo zasmakowały.... Przepis znaleziony tutaj.
Składniki

* 2 szklanki ½ płatków owsianych - u mnie błyskawiczne
* 1 ½ szklanki migdałów ze skórką
* 200g masła w temperaturze pokojowej
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 / 2 szklanki brązowego cukru - Demerara * 2 duże jajka
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 2 szklanki mąki razowej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* ½ łyżeczki soli * 2 szklanki posiekanej białej czekolady - u mnie 200g

1. Rozgrzać piekarnik do 190 °C. Blachę do pieczenia wyłożyć najlepiej matą silikonową ( ja wyłożyłam papierem).
2. Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze, przesypać do miski. Migdały posiekać blenderem na dość duże kawałki (u mnie to nie wyszło - dokończyłam nożem). 3. Masło ubić z cukrem mikserem. Dodać jajka i wanilię, zmiksować krótko. Dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wsypać białą czekoladę i migdały.
4. Układać kulki wielkości orzecha włoskiego na blasze, lekko spłaszczyć.Piec przez 4 minuty, obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Środki ciastek powinny być miękkie, ale nie lepkie lub surowe.
5. Wystudzić całkowicie na kratce i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z biała czekoladą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z biała czekoladą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z biała czekoladą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów