Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe
Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem niesamowicie prostym i szybkim, a zarazem tak smakowitym, że jak najszybciej chcę się nim podzielić :) Wyczytałam go na opakowaniu mąki z orzechów ziemnych BAKAL. Pominęłam jedynie miód, bo nie widziałam sensu w dodawaniu go do tych akurat ciasteczek i dobrze, bo są bardzo, bardzo słodkie. Mocno orzechowe i wręcz rozpływające się w ustach, ciężko zjeść więcej niż jedno na jeden raz. Bardzo pasują do kawy, tak też nazwane w przepisie jako ciasteczka do kawy:)

Zdjęcie - Ciasteczka orzechowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
3 białka
300 g mąki z orzeszków ziemnych
300 g cukru pudru + kilka łyżek do obtaczania
50 g mieszanki bakalii

Zdjęcie - Ciasteczka orzechowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania:
W misie miksera umieściłam białka i mocno je ubiłam stopniowo dodając cukier puder. Nadal miksując wsypałam partiami mąkę orzechową i posiekane bakalie.
Masę na dwie godziny włożyłam do lodówki po czym dłońmi lepiłam niewielkie kulki, lekko je ugniatałam i obtaczałam w cukrze pudrze.
Tak przygotowane ciasteczka umieściłam na blasze z wyposażenia piekarnika (wyszły dwie takie blaszki ciastek) i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni. Przepis mówił o 180 stopniach i 20 minutach, jednak ciastka pieczone dłużej w niższej temperaturze były o wiele lepsze i ładniej wyrosły.

Zdjęcie - Ciasteczka orzechowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów