Ciasteczka na słono: ziołowe z prażoną cebulką

Ciasteczka na słono: ziołowe z prażoną cebulką

Zdjęcie - Ciasteczka na słono. Ziołowe, z prażoną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche i niezwykle aromatyczne. Idealne do podjadania solo, ale też jako baza pod wytrawne dodatki. U mnie w połączeniu z białym serkiem, rzodkiewką/ogórkiem i krewetkami w zalewie ziołowej. Myślę, że świetnie sprawdziłby się również wędzony łosoś. Pasty wszelakie też tworzyły zgrane zestawy.
Ciastka są malutkie, akurat na jeden kęs. Zapewniam, że w roli imprezowej przekąski odnajdą się idealnie!

Zdjęcie - Ciasteczka na słono. Ziołowe, z prażoną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 80 mini ciastek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżeczka suszonego koperku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • 50 g prażonej cebuli
  • opakowanie Smakowite Pajdy z ziołami ogrodowymi (120 g)
  • 2/3 szklanki wody

Dodatkowo, przed pieczeniem:

  • jajko rozbełtane z łyżką mleka
  • sól gruboziarnista

Przygotowanie Wymieszać wszystkie suche składniki, po czym dodać Smakowitą Pajdę i utrzeć całość na kształt kruszonki. Następnie wlać wodę i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na 1-2 godziny (w temp. pokojowej). Po tym czasie podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na ok. 3 mm. Z ciasta wycinać nieduże kształty, np. kieliszkiem.
Pieczenie Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być ściśle, bo nie rosną na boki, a jedynie minimalnie w górę), posmarować z wierzchu jajkiem (rozbełtanym z mlekiem) i posypać solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni (160 przy termoobiegu) - i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do przestygnięcia. Przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku.

Zdjęcie - Ciasteczka na słono. Ziołowe, z prażoną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do przygotowania ciastek użyłam nowości na rynku - smalczyku roślinnego. Był to swego rodzaju eksperyment, ale zaskoczonym pełnym sukcesem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie - sprawdza się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale można jej używać także w wypiekach.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Tu więcej informacji.

Zdjęcie - Ciasteczka na słono. Ziołowe, z prażoną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ciasteczka na słono. Ziołowe, z prażoną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów