Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe
Maślane ciasteczka z wanilią i mielonymi migdałami. Ciasteczka są bardzo delikatne, nie za słodkie i kruche, a przy tym wybornie smakują. Z przepisu otrzymałam jedną blaszkę ciasteczek, będą smakowitym dodatkiem do kawy i herbaty dla dorosłych i dla dzieci ?

Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / jedna blaszka z wyposażenia piekarnika
  • 180 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru brązowego nierafinowanego lub kokosowego
  • szczypta soli
Masło siekam z mąką, migdałami, cukrem i solą. Kiedy z ciasta zrobi się kruszonka, dodaję żółtka i zaczynam wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto nie jest mocno zwarte i ma tendencje do kruszenia. Ciasto daję do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągam z lodówki. Z ciasta odrywam małe kawałki i robię kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układam na desce i wyciskam wzorki tłuczkiem do kotletów. Ciasteczka układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut, w temp. 180 stopni, do zrumienienia. Gotowe układam na kratce, do przestudzenia. Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów