Ciasteczka maślane z polewą pomarańczową

Ciasteczka maślane z polewą pomarańczową

Przepis na te ciasteczka dostałam od koleżanki. A właściwie, gdy tylko ich spróbowałam, od razu o przepis poprosiłam. Bo to pyszne ciasteczka są, naprawdę!

Zdjęcie - Ciasteczka maślane z polewą pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maślane, łatwe w przygotowaniu, o wyczuwalnym aromacie masła i pomarańczy (z których opcjonalnie można zrezygnować w ogóle lub zastąpić np. cytryną).

Zdjęcie - Ciasteczka maślane z polewą pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mnie uzależniły ;)

Zdjęcie - Ciasteczka maślane z polewą pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka maślane z polewą pomarańczową

Agata, 14 stycznia 2013

Zdjęcie - Ciasteczka maślane z polewą pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Z mąki usyp kopczyk, na jego środku zrób wgłębienie, włóż do niego wszystkie składniki, w tym pokrojone w kostkę masło. Nożem przesiekaj wszystkie składniki, nie zagniataj ich zbyt mocno, mają tylko z grubsza się połączyć. Z ciasta uformuj kulę i włóż na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego kształty ciasteczek. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 12 minut w temp. 180 oC. Nie powinny się zbytnio zrumienić.

Na ostudzone ciasteczka nakładaj polewę. Zrób lukier z likieru, soku pomarańczowego i cukru pudru, wierzch możesz dodatkowo ozdobić kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Kategorie przepisów