Ciasteczka gryczane

Ciasteczka gryczane


Zdjęcie - Ciasteczka gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Jeszcze przed świętami zakupiłam sobie książkę Sigrid Verbert „Smakowite prezenty” i muszę przyznać, że mnie oczarowała. Przede wszystkim piękną szatą graficzną ale nie tylko. Jest tam również sporo ciekawych przepisów i pomysłów na smakowite prezenty. Wiele z nich na pewno wypróbuję. A dziś pierwszy z nich – ciasteczka gryczane. Bardzo kruche i niezbyt słodkie. Mnie osobiście bardzo przypadły do gustu i będę je piekła jeszcze nie raz. Zmieniłam nieco proporcje w stosunku do oryginału.”
Zdjęcie - Ciasteczka gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ciasteczka gryczane
(inspiracja-„Smakowite prezenty” Sigrid Verbert)

Składniki na ok. 30 szt.
200g masła
250g mąki gryczanej
200g mąki pszennej
55g cukru trzcinowego
30g cukru białego
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 łyżki cukru trzcinowego do posypania ciasteczek

Utrzeć miękkie masło z trzema rodzajami cukru. Dodać jajko i jeszcze chwile ucierać razem. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Wyrobić szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5mm. Wyciąć ciasteczka o śr. 5cm . W środku każdego ciasteczka foremką o mniejszej średnicy wyciąć drugi otwór, tak aby uzyskać pierścienie. Posypać je pozostałym cukrem trzcinowym. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Wystudzić na kracie kuchennej. Przechowywać w metalowym pudełku.

Kategorie przepisów