Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Przepyszne ciasteczka, niesamowicie czekoladowe. Na ciepło były smaczne ale według mnie najlepsze dnia drugiego. Wilgotne w środku z chrupiącymi kawałeczkami czekolady. Jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam. Perfekcyjne do kawy na poprawę nastroju w szary jesienny dzień J. Przepis pochodzi z bloga Kasi Gotowanie cieszy, lekko go zmodyfikowałam i podaję z moimi zmianami.

Zdjęcie - CIASTECZKA  BROWNIE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dwie blaszki ok. 18dużych ciasteczek

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 10 minut plus pieczenie po 12 min na każdą blaszkę

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki brązowego cukru
  •  1/3 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 60 stopionego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Masło rozpuszczamy.

2. Mąkę, kakao, cukier, sól i sodę mieszamy. Dodajemy groszki czekoladowe.

3. wbijamy jajko. Dodajemy maślankę i stopione masło i mieszamy.

4. Wyrabiamy ciasto powinno być zbite i łatwo formować się z kulki choć jednocześnie nieco lepkie.

5. Formujemy z niego 18 kulek wielkości orzecha włoskiego.

6. Układamy je na blaszce po 9 na 1 blaszce. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 12 minut w 180st.

7. Zdejmujemy z blaszki po 5-8 minutach (wcześniej są zbyt miękkie) i studzimy na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów