Ciabatta pomidorowa

Ciabatta pomidorowa

Zdjęcie - Ciabatta pomidorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatta wymaga czasu. Zdaję sobie sprawę, że sformułowanie „odstaw na 6 godzin” zwykle bardziej odstrasza, niż zachęca do skorzystania z przepisu. Wiem, bo sama pamiętam czasy, gdy chciałam upiec mój pierwszy chleb.

Zdjęcie - Ciabatta pomidorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednak zastanówcie się nad tym. W sumie to może być zaleta, a nie wada. W końcu dużo łatwiej zagospodarować sobie 6 godzin przerwy niż czekać półtorej, wyczekując aż wreszcie urośnie i wreszcie będziemy mogli go wsadzić do piekarnika. Ja wracam po pracy, zwykle zmęczona, jednak nie na tyle, aby nie mieć siły na zagniatanie chleba. Ostatnie siły wpompowuje więc w ciasto, ucinam drzemkę i wieczorem moja ciabatta jest gotowa do pieczenia.

Zdjęcie - Ciabatta pomidorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam smak pomidorów w chlebie. Właściwie nie tylko w chlebie, nie ma chyba pomidorowego dania, które mi nie odpowiada. Dlatego ta ciabatta, pomijając już niezwykle miękki miąższ i fakt, że po prostu nie da się powstrzymać od rwania jej rękami jeszcze gorącej, niezwykle ujęła mnie swoim smakiem. Spróbujcie sami.

Ciabatta pomidorowa Autor: Sliwka Porcje: 1

 

Skladniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Instrukcja

  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i zioła
  2. Zacznij wlewać powoli sok pomidorowy, zagniatając ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od ręki. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
  3. Po upływie czasu zagniatania dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Powinno nabrać lepkości.
  4. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na minimum 6 godzin.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Zagnieć i utwórz z ciasta jajowaty kształt. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
  6. Gdy kończy się czas ponownego wyrastania, rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

 

#version#

Kategorie przepisów