Chutney z zielonych pomidorów

Chutney z zielonych pomidorów

Na bazarze, na którym bywam w każdy piątek, zielone pomidory można kupić tylko w jednym miejscu. Czasami wcale nie są wystawione, tylko czekają na klienta ukryte w samochodzie. Z zakupionych wczoraj zrobiłam chutney.

Zdjęcie - Chutney z zielonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chutney z zielonych pomidorów

2,5 kg zielonych pomidorów

400 g słodkich papryk bez skórek, waga po oczyszczeniu, u mnie papryki tzw. pomarańczowe

250 g trzcinowego cukru

0,5 kg cebuli

spory kawałek świeżego imbiru

2 ostre papryki

kolorowy pieprz, kawałek kory cynamonu, kilka goździków utłuczone w moździerzu

ciutek soli

sok z 2 limonek

balsamico do smaku

bazylia cynamonowa

Pomidory wrzucam do wrzątku, by potem zdjąć z nich skórki. Dłużej muszą się gotować od czerwonych i zdejmowanie skóry jest żmudniejsze.
Po zdjęciu z nich skóry kroję je na kawałki.
Obrane cebule siekam.
Obrane papryki kroję na kawałki. Ostrych papryczek nie obieram, kroję je drobno zostawiając nasiona, bo ma być ostro.
Obrany imbir kroję w kostkę albo ścieram przy pomocy stołowej łyżki (a nie tarki).

W dużym, szerokim rondlu rozpuszczam cukier i wsypuję do niego cebule, papryki, pomidory, dorzucam imbir, przyprawy, ostre papryczki, dodaję sok z limonek. Gotuję, dosmaczam balsamico. Na samym końcu wsypuję porwane liście aromatycznych ziół.

Wrzący chutney przekładam do słoików, stawiam je do góry dnem. Potem pasteryzuję.

Zdjęcie - Chutney z zielonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów