Chruściki "pierogowe"

Chruściki "pierogowe"

Zdjęcie - Chruściki "pierogowe" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Córkom zachciało się pierogów..więc cóż..trza było zrobić..a przy okazji zrobiłam także chruściki. taki pomysł podpatrzyłam u Danusi, a Danusia znalazła tutaj.Takie chruściki są mega pyszne... khaja - bo tak nazywane są w Indiach polewane są syropem z cukru i wody lub posypane cukrem pudrem..Ja posypałam cukrem pudrem i było pysznie..Przepis na ciasto pierogowe na pewno może być też inne, a ja skorzystałam z przepisuDanusi.Pierogi oczywiście też były, ale o nich kiedyś później napiszę.

  • 50 dkg mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 1-2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szkl. gorącej wody

 

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

 

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać, dodać sól, miękkie masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i całe jajko.Wymieszać i wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”. Gotowe ciasto podzielić na dwie części.Jedną część [ drugą przykryć ściereczką ] bardzo cienko rozwałkować (prostokąt ok. 15 x 30) , posmarować olejem, a następnie równomiernie oprószyć skrobią. Zwinąć w ciasny rulon zaczynając od krótszego boku, pokroić na 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek lekko spłaszczyć palcem i delikatnie rozwałkować (nie za mocno, aby się warstwy nie skleiły). Tak samo postępować z pozostałą porcją ciasta. W szerokim rondlu, woku lub gęsiarce rozgrzewamy olej do temperatury 170 – 180º C. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, jednorazowo nie więcej niż 3 sztuki. Ciasto opadnie na dno, gdy będzie wypływało na powierzchnię delikatnie zatapiać je płaską łyżką cedzakową i przytrzymać ze 2 sekundy.Zrobić tak 3 – 4 razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać. Za pomocą dwóch widelców (jednym przytrzymywać ciastko) rozchylać warstwy do uzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić. Zdjęcie - Chruściki "pierogowe" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chruściki "pierogowe" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chruściki "pierogowe" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów