Chrupiące tosty ze szparagami

Chrupiące tosty ze szparagami
Zdjęcie - Chrupiące tosty ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tosty ze szparagami, żółtym serem i szynką szwarcwaldzką
Przyznaję się publicznie - te tosty to mój pierwszy raz ze szparagami.
Ponieważ ich smaku nie znałam, zdecydowałam się na coś, co na pewno zjem z wielkim apetytem, bo chrupiące, maślane kromki pieczywa, szynka długo dojrzewająca i rozpuszczony ser to kombinacja-klasyka, która wszystko udźwignie. Dodatkowo poszłam po najmniejszej linii oporu względem obróbki samych szparagów - jedynie je podpiekłam.
Jaki werdykt? Smaczne! może nie oszalałam na ich punkcie, ale z pewnością będę je wykorzystywać w kuchni. PS Szykujcie się na krem z białych szparagów.

Zdjęcie - Chrupiące tosty ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 tosty:
  • 2 duże kromki chleba (lub cztery małe)
  • pęczek szparagów - co zostanie i tak się zje :)
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej/długo dojrzewającej
  • 4 plastry żółtego sera
  • masło do posmarowania tostów
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie szparagów: Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi umyć, odciąć końce i pokroić na dwie lub trzy części. Na blasze do pieczenia wyłożyć papier, skropić go olejem (około 1 łyżka), ułożyć kawałki szparagów i obsypać je solą i pieprzem. Następnie wymieszać szparagi w oleju - tak by nim były całe pokryte (a przy okazji równomiernie wymieszają się z solą i pieprzem). Szparagi wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut - zależy od ich grubości. Dwa, trzy razy przemieszać w trakcie pieczenia.
Przygotowanie tostów: Rozgrzać patelnię. Kromki chleba przekroić na pół (jeśli są duże). Każdą z połówek posmarować z jednej strony masłem. Na kromkach (po nieposmarowanej masłem stronie) ułożyć plaster sera, kawałek szynki, szparagi, znowu szynkę i raz jeszcze ser. Przykryć drugą kromką tak, aby posmarowana masłem strona była na zewnątrz. Tak przygotowanie kanapki smażyć na patelni (jeśli mamy ceramiczną czy teflonową nie potrzeba dodatkowego tłuszczu) do zarumienia z każdej strony. Przy smażeniu można patelnię nakryć pokrywką by ser się szybciej rozpuścił.
Smacznego!

Zdjęcie - Chrupiące tosty ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Na koniec raz jeszcze z prośbą będzie mi bardzo miło, jeśli oddacie na mnie swój głos :)
bez żadnych rejestracji, podawania danych czy polubień
WSZYSTKIM, KTÓRZY JUŻ GŁOSOWALI PIĘKNIE DZIĘKUJĘ!!! Zdjęcie - Chrupiące tosty ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów