Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku

Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku

Zdjęcie - Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne i chrupiące nuggetsy z indyka w płatkach kukurydzianych pieczone w piekarniku. Zrobiłam je w sumie po to, żeby dodać do tortilli. Niestety zdjęcia nie udało mi się zrobić, bo moi Panowie za szybko je spałaszowali, dobrze, że nuggetsom zrobiłam wcześniej. Oczywiście jeśli wolicie kurczaka to spokojnie możecie go użyć zamiast indyka. Na pewno posmakują dzieciom i nie tylko. Można dodać do nich sałatkę, ulubiony sos i gwarantuję, że zjecie ze smakiem :-) Miłego dzionka Wam życzę :-)

Składniki:

  • około 400 - 500 g filetu z indyka lub kurczaka
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych typu Cornflakes
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano



1. Filety myjemy, kroimy podłużne kąski. Nie za grube. Płatki kukurydziane wkładamy do foliowego woreczka strunowego i rozgniatamy wałkiem lub miksujemy w blenderze kielichowym.
2. Do miseczki dajemy jajko, mleko, paprykę, sól, pieprz i mąkę. Całość miksujemy mikserem.
3. Do tak przygotowanej masy, która powinna być ciut rzadsza niż ciasto na naleśniki, dajemy po kilka kawałków mięsa, zanurzamy. Na płaski talerz wysypujemy rozkruszone płatki.
4. Widelcem wyjmujemy pojedyncze kawałki mięsa, przekładamy na płatki i obtaczamy z obu stron w nich właśnie. Tak samo robimy z pozostałym mięsem.
5. Obtoczone mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nuggetsy pieczemy około 18-20 minut. Smacznego :-)

Zdjęcie - Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów