Chrupiące kwadraciki

Chrupiące kwadraciki

Zdjęcie - Chrupiące kwadraciki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Doskonałe chrupiące kwadraciki al'a faworki -ale nie można ich zbyt grubo rozwałkować bo nie będą takie chrupiące. Są doskonałe w smaku ale najlepiej smakują na ciepło... Polecam

oryginał

Na ok 50 sztuk

  • 400 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 30 g masła 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 50 g cukru 
  • 125 mleka 
  • 125 ml wódki 

dodatkowo 

  •  olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania 

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, pokrojone masło, wlać mleko  i roztrzepane jajka oraz wódkę. Całość zagnieść na jednolite ciasto, jeżeli będzie się kleić dodać jeszcze odrobinę mąki. 

Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i pokroić w kwadraty wielkości 3x3 cm. Kłaść na rozgrzany olej (175 C) i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyciągać na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu podawać posypane z cukrem pudrem.  

Smacznego

Zdjęcie - Chrupiące kwadraciki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrupiące kwadraciki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrupiące kwadraciki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów