Chrupiące kruche z truskawkami, migdałami i czekoladą

Chrupiące kruche z truskawkami, migdałami i czekoladą
Wczoraj wieczorem naszła nas ochota na coś słodkiego, miały być ciasteczka, ewentualnie muffinki, ale powstało zupełnie co innego;)
Jak zawsze kiedy spontanicznie tworzę słodki wypiek z tego co jest pod ręką - wychodzi przepyszne ciasto, które znika w mgnieniu oka. Wyczerpały mi się baterie w wadze, więc odmierzałam wszystko na szklanki z wyjątkiem masła, które poprostu przecięłam na pół i nie miałam problemu z gramaturą;)

Zdjęcie - Chrupiące kruche z truskawkami, migdałami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polecam, napewno Każdy z Was ma te składniki w domu lub podobne, można kombinować;)

Zdjęcie - Chrupiące kruche z truskawkami, migdałami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę do tarty:

  • 100 g masła - zimnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych (można dać płatki owsiane)
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliwoego
  • szczypta soli

  • truskawki - dałam mrożone
  • 50 g czekolady - dałam 3 bombi czekoladowe synka
  • 2 łyżki migdałów

Przygotowanie:
  • z masła, mąki, otrębów, migdałów, cukru, jogurtu, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i szczypty soli zagnieść ciasto
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni
  • ciasto wyłożyć do formy na samo dno - nie wykładałam nim brzegów, miało powstać płaskie kruche ciasto i powstało
  • poukładać, lekko dociskając truskawki
  • posypać ciasto pokruszoną czekoladą i migdałami
  • piec w 180 stopniach około 25-30 minut

Zdjęcie - Chrupiące kruche z truskawkami, migdałami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego;)

Kategorie przepisów