Chrupanka ryżowo-czekoladowa

Chrupanka ryżowo-czekoladowa

Pyszny, chrupiący deser zrobiony z preparowanego ryżu i czekolady. Bardzo łatwo go przygotować - wystarczy rozpuścić składniki i wymieszać z ryżem, a potem poczekać, aż masa schłodzi się w lodówce - i mamy gotowe małe, słodkie co nieco. Deser ma małą (a właściwie malutką) wadę - trochę się kruszy przy krojeniu, dlatego lepiej jest ciąć go na duże kawałki, wtedy jest większa szansa, że pozostaną w całości :)

Przepis Asi z Book me a Cookie .

 

Zdjęcie - Chrupanka ryżowo-czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

na warstwę z białej czekolady :

  • 55 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g białej czekolady
  • 50 g preparowanego ryżu

na warstwę z gorzkiej/deserowej czekolady :

  • 55 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g czekolady deserowej/gorzkiej/mlecznej
  • 75 g preparowanego ryżu

 

Kwadratową lub prostokątną blachę wyłożyć pergaminem [ użyłam prostokątnej o wymiarach 30x24cm].

Przygotować białą warstwę : czekoladę, masło i miód rozpuścić w kąpieli wodnej [w misce umieszczonej na garnku z wrzątkiem]. Zdjąć z ognia, dodać ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć. Wstawić do lodówki.

W tym czasie analogicznie przygotować warstwę z ciemnej czekolady i przełożyć ją na schłodzoną warstwę z białej czekolady, wyrównać i docisnąć. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po zastygnięciu pokroić.

 

Zdjęcie - Chrupanka ryżowo-czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Chrupanka ryżowo-czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów