Chłodnik pomidorowo-truskawkowy

Chłodnik pomidorowo-truskawkowy

Zdjęcie - Chłodnik pomidorowo-truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nastały upalne dni, prawdziwe, gorące lato, kiedy nic się nie chce. Kuchnia działa wtedy na pół gwizdka. Podstawą menu stają się lekkie sałatki i owoce. U nas wciąż rządzą truskawki, które pochłaniamy w ilościach wręcz hurtowych. Ciągle nie mamy dość ;-) Dziś te cudowne owoce wykorzystałam na chłodnik. Idealny na ten upał. A chłodnik niecodzienny, bo mimo zastosowania słodkich truskawek jest wytrawny. Połączenie pomidorów z truskawkami i bazylią ukazało się strzałem w dziesiątkę.
Zdjęcie - Chłodnik pomidorowo-truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik pomidorowo-truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chłodnik pomidorowo-truskawkowy
składniki: dla 2-3 osób

  • 4 dojrzale pomidory
  • 200 g truskawek
  • kilka listków bazylii
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • sól i pieprz - opcjonalnie

wykonanie Z pomidorów ściągamy skórkę. W tym celu nacinamy je u nasady na krzyż. Zaparzamy w gorącej wodzie, następnie wkładamy do miski z zimną wodą. Po chwili możemy ściągnąć z nich skórkę. Kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek. Przekładamy do naczynia, w którym będą zmiksowane. Dokładamy do nich umyte truskawki (pozostawiamy kilka do dekoracji) oraz sok z pomarańczy i bazylie. Miksujemy. Możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z pokrojonymi truskawkami i migdałami w płatkach.

Kategorie przepisów