Chłodnik

Chłodnik
Chłodnik to zdecydowanie najlepsze danie na upalne dni. Łatwy i szybki do zrobienia, więc spokojnie przygotujemy go w leniwe, gorące dni. Oryginalny chłodnik litewski powstaje na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany, u mnie delikatniej z jogurtem naturalnym. Polecam.
Zdjęcie - Chłodnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 4 porcje):
  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • szczypiorek
  • koper
  • 2 duże jogurty naturalne
  • 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Botwinkę dokładnie umyć, liście, łodyżki i buraczki drobno pokroić. Całość gotować w litrze wody przez ok. 10-15min. pozostawić do ostygnięcia. Rzodkiewki i ogórki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek płuczemy, drobno siekamy. Warzywa połączyć z ostudzonym wywarem buraczkowym. Dodać jogurty, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Do zupy można podać ugotowane na twardo jajka.

Kategorie przepisów