Chlebowa rolada grzybowa

Chlebowa rolada grzybowa

Zdjęcie - Chlebowa rolada grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z czym kojarzy wam się jesień? Dla mnie niekwestionowaną królową jesieni jest dynia, z której ostatnio zrobiłam pełnoziarnisty chleb dyniowy na słodko. Na drugim miejscu jednak zawsze pojawiają się grzyby, najlepiej zebrane samodzielnie w pierwszych dniach jesieni.

Zdjęcie - Chlebowa rolada grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem prawdziwą maniaczką grzybobrania. Od dziecka dziadek uczył mnie, które grzyby zbierać, które omijać, co sprawia, że zwykle gdy wyjeżdżam na grzybobranie ze znajomymi, wszyscy w razie wątpliwości zgłaszają się do mnie:) Czerpię z tego niesamowitą przyjemność, a każdy najmniejszy zebrany własnoręcznie grzyb jest dla mnie małym sukcesem.

Zdjęcie - Chlebowa rolada grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją pasję postanowiłam przenieść na chleb i stworzyć pyszną, aromatyczną roladę chlebową. Możecie użyć dowolnych grzybów, do których macie akurat dostęp. Ja użyłam pieczarek w połączeniu z marchewką, cebulą i pietruszką- pycha!:)

Chlebowa rolada grzybowa #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 30 mins Total time: 2 hours 45 mins Serves: 1 Ingredients
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • ok. 180 ml ciepłej wody
  • 150 g wybranych grzybów
  • pół marchewki
  • pół cebuli
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej pietruszki
  • oliwa, masło- do smażenia
Instructions
  1. Grzyby pokrój w cienkie plastry, marchewkę zetrzyj na grubej tarce, a cebulę pokrój w piórka. Całość podsmaż na rozgrzanej łyżce masła i łyżce oliwy aż oliwki zbrązowieją, a cebula się zeszkli. Odłóż na bok.
  2. Połącz ze sobą na blacie/w misce mąkę, sól, drożdże i rozmaryn. Powoli dolewaj wody i zagniataj ciasto.
  3. Po pewnym czasie powinno uzyskać elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  4. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika), a miskę przykryj materiałową szmatką lub folią. Odstaw na ok. 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
  5. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
  6. Na całej długości ciasta (Zostawiając ok. 2 centymetry przerwy na każdym boku) rozprowadź farsz grzybowy.
  7. Zwiń ciasno ciasto od dłuższej strony w górę. Odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut, aby ciasto ponownie urosło.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw roladę do piekarnika i piecz przez ok 30 min. aż zbrązowieje.

Kategorie przepisów