Chlebki z żytnimi otrębami

Chlebki z żytnimi otrębami


Zdjęcie - Chlebki z żytnimi otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te pszenno-żytnie chlebki upieczone w formie bagietek w smaku są podobne do znanych ze sklepu grahamek. Nie ma tutaj jednak mąki graham, a te widoczne brązowe drobinki, to otręby z mąki żytniej. Jest tu też żytni zakwas oraz drożdże. Znaczy to, że nawet ci z Was, którzy posiadają młody zakwas lub trochę się go obawiają, upieką z powodzeniem te chlebki. Drożdże pomogą ciastu wyrosnąć jak należy:)
Dzieląc ciasto na dwie części uzyskałam spore bagietki, z których wychodzą spore kromki.
Kształt temu ciastu można nadać dowolny - bagietki, to tylko jedna z propozycji. Mogą być to
dwa chlebki lub bułki... jak bym robiła bułki, to podzieliłabym ciasto na 12-15 części.

Chlebki z żytnimi otrębami

3 kopiaste łyżki zakwasu (100% hydracji)
12 g świeżych drożdży (lub 1 cała łyżeczka suszonych)
2 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany
200 ml wody
1 łyżka łagodnego miodu
450 g mąki typ (650)
1 garść otrąb żytnich
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wyrobić mikserem na gładką masę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski. Miskę w wyrobionym ciastem przykryć torebką foliową i zostawić do wyrośnięcia na 1godzinę, lub do czasu aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko wyrobić przez chwilę i uformować (2 chlebki lub bułki). Zostawić do wyrośnięcia na 40 min.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Do gorącego piekarnika włożyć chlebki i piec 20-30 min. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180°C. Jeśli uformujemy bułki, trzeba je piec około 15 minut.

Zdjęcie - Chlebki z żytnimi otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebki z żytnimi otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów