chlebki pita z kurczakiem i warzywami

chlebki pita z kurczakiem i warzywami
Uwielbiamy chlebki pita i tortille robione własnoręcznie, mają zupełnie inny smak niż "kupne". Można nadziewać na rożne sposoby, np mięskiem i grillowanymi warzywami jak pokazywałam wcześniej, można je zjeść w wersji tylko warzywnej, lub z farszem pieczarkowym lub z boczniakami. Wszystkie są pyszne

Chlebki pita z kurczakiem i warzywami
  • 50g mąki
  • 150g cieplej wody
  • 5g cukru
  • 5g soli
  • 15g oliwy
  • 3,5g suchych drożdży
Zdjęcie - chlebki pita z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrożdże wymieszać z ciepłą wodą i olejem. Dodać przesianą mąkę, sól i cukier. Zagnieść na elastyczne ciasto. Pozostawić na 45 minut to wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi objętość odgazować i uformować dwie kulki i poczekać 10 minut. Następnie uformować placki, nie wałkować tylko rozklepać ręką, położyć na blasze i pod przykryciem odczekać 10 minut. Pieczemy 5-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni.
Pity zjedliśmy z kurczakiem przegrillowanym ze słodkim sosem chili, pomidorkiem, zielonym ogórkiem i wiórkami żółtego sera. Całość polana sosem czosnkowym - majonez, śmietana i 3 ząbki czosnku. Pycha

Kategorie przepisów