Chlebki naan

Chlebki naan
Zdjęcie - Chlebki naan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Płaskie placki z patelni weszły mi w nawyk i smażę je przynajmniej raz na kilka dni. W tym tygodniu wzięłam się za Naan. Jeden przepis na blogu już jest ale  w tym występuje  jogurt grecki i moim zdaniem są lepsze. Chlebki można upiec w piekarniku ja jednak wolę z patelni. Ciepły chlebek posmarowany masłem, posypany przyprawami smakuje bosko. Zwykle podaję  takie chlebki do dań typu curry, gulasze, różnego rodzaju potrawki z sosem bo wtedy można sobie chlebek naan maczać w sosie, tak jak robią to ludzie na Bliskim Wschodzie.

Składniki Instrukcje

Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać cukier. Drożdże rozmieszać w kubku z odrobiną wody, dodać łyżkę mąki tak aby powstała pasta. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn dodać do mąki, wymieszać, dodać jogurt, oliwę i ciepłą wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.  Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć z powrotem na blat, podzielić na równe części. Każdą część rozwałkować na placek. Układać na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni. smażyć na rumiano z każdej strony.

Smacznego:)

Zdjęcie - Chlebki naan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów