Chlebek cytrynowy z jagodami

Chlebek cytrynowy z  jagodami

Mam cały zapas mrożonych owoców więc najwyższa pora zacząć je wykorzystywać. Świetną okazją ku temu stał się ten oto przepis. Ciasto jest  rewelacyjne. Wilgotne, słodkie ale przełamane kwaśnym cytrynowym lukrem. Do tego skórka cytrynowa daje taki fantastyczny aromat, że nie sposób się od niego oderwać.  Ciasto jest na taką, raczej, małą porcję więc dla dużej rodziny polecałabym podwoić składniki. Dodatkowym plusem jest to, że utrzymuje świeżość jeszcze  na drugi dzień chociaż  u mnie zazwyczaj znika  w jedno popołudnie.

Zdjęcie - Chlebek cytrynowy z  jagodami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 195 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 120 ml mleka
  • szklanka  jagód (użyłam mrożonych)

Składniki na lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Rozgrzać piekarnik do 180  stopni. Wysmarować foremkę. W misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić masło aż będzie białe. Dodac cukier i dalej ubijać. Dodać jajko i dalej ubijać. Dodać kolejne. Dodać ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową. Na najmniejszych obrotach dodać mąkę w trzech porcjach i mleko w dwóch porcjach (na przemian) zaczynając i kończąc na mące. Mieszać tylko do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać jagody (nie rozmrzażać wcześniej). Przełożyć ciasto do foremki i piec około 50-60 min do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów