Chlebek bananowy z żurawiną i płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z żurawiną i płatkami owsianymi


Zdjęcie - Chlebek bananowy z żurawiną i płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Przepis na ten chlebek pojawił się już chyba na większości blogów. Przyszedł więc czas i na mój. Pierwszy raz upiekłam go już dość dawno, i przyznam się, że od razu się w nim zakochałam. Gdyby nie jego kaloryczność jadłabym go na okrągło. W tym czasie zmodyfikowałam nieco jego pierwotną wersję znalezioną tutaj oraz zmniejszyłam ilość cukru o połowę, bo przypominał mi bardziej keks niż chleb. I chyba taki mi bardziej odpowiada. W swym składzie zawiera między innymi płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą i suszoną żurawinę. Najczęściej jem go sam popijając kawą z mlekiem lub z twarożkiem wiejskim.”
Zdjęcie - Chlebek bananowy z żurawiną i płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek bananowy z żurawiną i płatkami owsianymi
Składniki:
prostokątna forma do keksu o wym. 11x33cm

2 bardzo dojrzałe banany
100g suszonej żurawiny
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki oleju (u mnie „Kujawski 3 ziarna”)
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Obrać i rozgnieść widelcem banany. Przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodać pozostałe składniki. Wyrobić mikserem na jednolitą masę.

Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w temp. 180°C przez godzinę. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy się upiekł (powinien być suchy). Wyjąć na kratę kuchenną i wystudzić.

Kategorie przepisów