Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Zdjęcie - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy wchodzę do sklepów ekologicznych zawsze zachwycam się różnorodnością mąk. Obserwując je na półkach dziwię się z czego jeszcze można stworzyć mąkę. Najczęściej przeważają produkty bezglutenowe, które umożliwiają alergikom cieszyć się domowym chlebem.

Zdjęcie - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mimo że sama raczej rzadko tworzę chleb bezglutenowy, często kupuję małe paczuszki tych rarytasów, aby dodać je do tradycyjnego pieczywa. Tym razem postawiłam na chleb żytni z dodatkiem mąki gryczanej, którą zakupiłam już jakiś czas temu. Uśmiechała się na mojej półce i zdawała się krzyczeć „upiecz ze mną chleb!”:)

Zdjęcie - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak więc zrobiłam. Efekt? Bardzo ciekawy. Chleb ma lekką gorycz, która jest przyjemna w smaku. Przypomina mi nieco miód gryczany, który bardzo lubię. Spróbujcie i podzielcie się wrażeniami.

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 8 godziny 30 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 120 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki gryczanej
  • 375 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i zagnieć rękami tworząc jednolitą masę.
  2. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o długości 20 cm włóż ciasto chlebowe. Przykryj materiałową szmatką i zostaw w ciepłym miejscy na noc (na co najmniej 8 godzin).
  3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  4. Wstaw foremkę i piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje z góry.
  5. Wystudź go dokładnie na wyjętej kratce od piekarnika.

3.1.09

Kategorie przepisów