Chleb żytni na zakwasie od Tatter

Chleb żytni na zakwasie od Tatter

Prosty chleb żytni na zakwasie, tym razem z dodatkiem ziaren dyni oraz słonecznika.

Zdjęcie - ŻYTNI NA ZAKWASIE OD TATTER - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb żytni na zakwasie od Tatter ZACZYN:

  • 32 g zakwasu żytniego razowego
  • 96 g maki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 192 g wody
Składniki wymieszaj, przykryj i odstaw na 10-12 godzin.
SKŁADNIKI NA CHLEB:
  • 320 g zaczynu
  • 480 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 280 g wody
  • 10 g soli
  • garść pestek słonecznika
  • garść pestek dyni
  • dodatkowo trochę pestek do posypania
Do zaczynu dodaj wszystkie składniki, wymieszaj. Ciasta z mąki żytniej nie trzeba długo wyrabiać.
Ciasto jest dość luźne i lepkie (mąka żytnia), z tego powodu tym razem chleba nie piekłam w garnku żeliwnym, a w zwykłej formie. Ja preferuję formę silikonową.
Wyłóż ciasto do formy, przykryj posmarowaną oliwą folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Chleb piekłam w temperaturze 220 stopni 45 minut. W połowie czasu wyrzuciłam bochenek z formy aby dopiekł się na kratce.

Zdjęcie - ŻYTNI NA ZAKWASIE OD TATTER - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb żytni na zakwasie od Tatter

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów