Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na  zakwasie

Pierwszy raz udało mi się zrobić chleb na zakwasie z wyraźnie wyczuwalnym lekko kwaskowatym posmakiem. Przyznam, że bardzo dobrze taki chlebek pasuje do słodkich dodatków, szczególnie do miodu. Chleb utrzymał świeżość około 3 dni następnie zrobiłam z niego tosty i w tej wersji sprawdził się równie rewelacyjnie. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Chleb żytni na  zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 15minut plus noc i dzień na wyrastanie

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki żytniej
  • 3 łyżki zakwasu pszennego
  • 4 łyżki otrąb żytnich
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 265g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieściłam w misce i wyrobiłam lepkie i gęste ciasto za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego. Trwało to ok. 8min. W razie gdyby ciasto wydawało się zbyt rzadkie, lejące można podsypać je mąką.

2. Następnie ciasto przełożyłam do foremki silikonowej można to zrobić również do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Zdjęcie - Chleb żytni na  zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Obsypałam jego wierz mąką aby nie przylepił się do szmatki.

5. Po południu następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 220st i pieczemy chleb 35min.

Zdjęcie - Chleb żytni na  zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Gorący wyciągamy z blaszki, usuwamy papier i studzimy na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów