Chleb ziemniaczany

Chleb  ziemniaczany

Kiedy zobaczyłam propozycje Kass do 76 edycji Weekendowej Piekarni, od razu wiedziałam,  że zrobię chleb ziemniaczany. Nie chodzi o to, że druga propozycja mi się nie podobała ale już od dawna miałam zaplanowany chleb z dodatkiem ziemniaków. Ostatnio miałam okazję jeść pączki właśnie z ziemniakami i były tak wspaniałe, że sama chciałam przeprowadzić taki eksperyment. Miałam trochę trudności z ciastem, wyszło mi wolne, potem przyczepiło mi się do szmatki, którą je nakryłam. Na koniec wcale nie chciały mi się formować kulki  więc wpakowałam całą masę do foremki i upiekłam normalny, prostokątny chleb. Ale za to bardzo smaczny, mięciutki i pachnący.

Zdjęcie - Chleb  ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 
Składniki:

  • 7g suszonych drożdży
  • 1/4 kubka cieplej wody
  • 3 1/4 - 4 kubki maki pszennej (dałam 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 1 kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków
  • 1/2 kubka posiekanego szczypiorku świeżego
  • 1 kubek cieplej wody dodatkowo
  • 1 jajko lub białko do smarowania
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  •  nasiona słonecznika lub dyni

     

Rozpuścić drożdże w 1/4 kubka wody, przykryć na 5min-aktywacja. Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, sól i mleko w proszku. Dodać szczypiorek i ziemniaki i połączyć je z mąka. Dodać drożdże i trochę cieplej wody, wymieszać. Dać pozostała mąkę aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobić ok. 10min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folia na 1 godz., aż dobrze wyrośnie (można 1 raz złożyć). Przebić ciasto i ugnieść przez 1 min. Włożyć ciasto do formy, przykryć, folią i odstawić na 45 min. do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 210stC. Posmarować chleb jajkiem lub roztrzepanym białkiem z woda. Posypać ziarnami i wstawić do upieczenia. Pieczenie: 210stC - przez 15min., zmniejszyć do 180stC i dopiec jeszcze 20min., po czym pozostawić w zgaszonym piecu jeszcze 10min.Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Podawać z masłem ziołowym.

Smacznego:)

 

 Zdjęcie - Chleb  ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów