Chleb ziarnisty

Chleb  ziarnisty

Życzliwa koleżanka podzieliła się ze mna przepisem na chleb ziarnisty. I chociaż mam cały skoroszyt wydrukowanych przepisów chlebowych pokazywanych w ramach Weekendowej Piekarni, które napewno sukcesywnie będę realizować, to jednak najpierw zabrałam się za ten oto chlebek. Tak naprawdę to składa się on z samych ziaren i to mi się bardzo spodobało. Przepis jest bardzo chaotyczny i  nieścisły w porównaniu z tymi, które miałam okazję oglądać w WP. Dołożyć do tego mój brak doświadczenia w tej dziedzinie i można się zdziwić, że się wogóle za niego zabrałam. Ale warto było bo chleb bardzo mi smakował. Dlatego polecam:)

Zdjęcie - Chleb  ziarnisty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki dyni
  • 3 łyżki kminku
  • 1 litr przegotowanej wody
  • szklanka zakwasu

Zakwas rozrobić z wodą. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do 2 blaszek wysmarowanych masłem. Piec po 12 godzinach  w temperaturze 180 - 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Ja zrobiłam z połowy porcji i uformowałam okrągły bochenek.

Smacznego:)

Kategorie przepisów