Chleb ze śmietaną

Chleb ze śmietaną
Zdjęcie - Chleb ze śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie potrafię odpowiedzieć sobie na pytanie gdzie przebiega granica między przerobieniem przepisu, a swoim własnym. I czy przepis „przerobiony” to przerobiony, czy juz własny? Gdzie jest ta różnica między stwierdzeniem „przerobiłam przepis”, a „stworzyłam nowy”?
Bawiąc się (tak bym to określiła) przepisem na chleb czuję się jak szalony naukowiec:) Z wypiekami na twarzy i rozwianym włosem, w pomiętej koszuli, gdzie guziki nie trafiają w swoje dziurki, myląc kubek z kawą z kubkiem z jakąś substancją ... no ... trochę mnie poniosło :), ale tak właśnie się czuję, kiedy mówię głośno do siebie: „co się stanie jak do ciasta chlebowego dodam śmietanę? a może mak dam do środka zamiast posypywać...” i później patrzę jak chleb rośnie - najpierw w misce, a później w piekarniku. Naprawdę lubię te doświadczenia i próby!
Inspiracją do powstania tego chleba był ciemny chleb z Piekarni nr 21, dość luźną inspiracją powiedziałabym. Po prostu piekłam go niedawno i mając w pamięci konsystencję tamtego chleba, mieszałam składniki dokładnie jak „szalony naukowiec”. Wyszło. Nawet zostało zjedzone i to dość szybko:) Następnym razem upiekę go w dwóch krótkich keksówkach, bo tym razem wepchnęłam wszystko do jednej dłuższej i miałam ogromne kromki chleba, za ogromne jak na mój gust.

Zdjęcie - Chleb ze śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pszenno żytni ze śmietaną
2 krótkie keksówki

140 g żytniego zakwasu dokarmionego 12 godz. wcześniej
100 g gęstej, kwaśnej śmietany (ogrzanej do temp. pokojowej)
100 ml letniego mleka
500 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki pszennej razowej
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżka maku
300 ml letniej wody

Sposób wykonania bez użycia maszyny do chleba.
W dużej misce wymieszać zakwas ze śmietaną i mlekiem. Wsypać mąki, a na nie pokruszyć drożdże i wymieszać delikatnie palcami, aby drożdże połączyły się z mąką. Wsypać sól i mak. Włączyć mikser i miksując powoli wlewać wodę. Po wlaniu całej wody miksować tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Nie będzie odchodzić całkiem, tylko trochę. Trwa to 7 - 10 min. Ciasto przykryć folią i zostawić do urośnięcia na 1 godz. lub krócej, jeśli jest bardzo ciepło. Po tym czasie przełożyć do naoliwionych i wysypanych otrębami keksówek i zostawić na około 40 min. Włożyć do nagrzanego do 230 C piekarnika. Od razu spryskać ścianki piekarnika wodą w spray’u. Po 15 - 20 min. zmniejszyć temperaturę do 210 C i piec jeszcze około 15 min. Studzić na kratce.

Kategorie przepisów