Chleb zawijaniec z makiem

Chleb zawijaniec z makiem

Zdjęcie - Chleb zawijaniec z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W cieście chlebowym uwielbiam to, że jest elastyczne i można je dowolnie formować. Stąd pomysł na zawijaniec. Ten chleb przypomnający kształtem ślimaka, w smaku jest bardzo podoby do chałki. Idealnie smakuje przekrojony wzdłuż i podgrzany na brązowo na tosterze.

Chleb zawijaniec z makiem

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • ok. 50 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • mak (do posypania)
  1. Dokładnie pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłe (nie gorące!) mleko, stopniowo, wraz z dolewaniem zagniatając ciasto.
  2. Kiedy osiągnie elastyczną konsystencję, przypominającą rozrobioną plastelinę, zagniataj mocno jeszcze przez kilka minut.
  3. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją mąką i umieść ciasto w środku. Przykryj kolejną warstwą folii (może być aluminowa) i odłóż w miejsce gdzie ciasto się ogrzeje ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika elektrycznego) aż urośnie dwa razy (powinno to potrwać to ok. 1, 5 godziny).
  4. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj 50 centymetrowy rulon. Rulon zwiń na kształt ślimaka. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
  5. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  6. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, używając pędzelka. Posmarowane ciasto posyp makiem.
  7. Piecz przez ok. 15 minut aż bochenek zbrązowieje i po włożeniu do niego wykałaczki, ciasto nie będzie się przyklejać.

Kategorie przepisów