Chleb z żurawiną na zakwasie

Chleb z żurawiną na zakwasie
Zdjęcie - Chleb z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żurawina jest dosyć kwaśnym owocem, ale kiedy się ją ususzy staje się o wiele słodsza. Dlatego chleb z użyciem jej suszonej wersji może się kojarzyć ze słodkim wypiekiem. Nic bardziej mylnego.

Wczoraj, w drugi dzień świąt, gościłam w swoim domu ważnych gości. Ulepiłam masę uszek z mięsem kaczki, przygotowałam rosół, upiekłam sernik. Na stole postawiłam też domowy pasztet z kurzych wątróbek do smarowania, zwanym we Francji "Parfait". W koszyczku znajdowały się kromki świeżo upieczonego chleba z żurawiną na zakwasie. I właśnie na tle wszystkich innych świątecznych pyszności, to połączenie w postaci tego chleba z pasztetem z dodatkiem żurawiny zostało okrzyknięte kulinarną gwiazdą wieczoru, zbierając najwięcej komplementów.

Coś czuję, że ten chleb znajdzie się na liście tych najczęściej przeze mnie pieczonych i Wam także go polecam.

Zdjęcie - Chleb z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z żurawiną na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz 30 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 5 godz 10 min Porcje: 1 Składniki
  • 200 g aktywnego (dokarmionego) zakwasu
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 280 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 90 g suszonej żurawiny
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą (mąkę pszenną chlebową można przesiać), mieszamy z zakwasem, żurawiną, cukrem oraz solą. Stopniowo wlewając letnią wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto, aż do połączenia składników. Ciasto będzie zbite w całość. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  2. Po lekkim wyrośnięciu ciasta, przekładamy ja na stolnicę, podsypujemy mąką i chwilę wyrabiamy (obracając ciasto według wskazówek zegara i ciągnąć boki ciasta do środka). Po krótkim wyrabianiu formujemy kulę z ciasta i przekładamy ją do oprószonego mąką koszyka do wyrastania (lub wyłożonego pergaminem). Koszyk przykrywamy i stawiamy w cieple na kolejne 2 godziny.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni w termoobiegu. Do miseczki ze stali nierdzewnej wrzucamy kilka kostek lodu i wkładamy ją do piekarnika. Dzięki temu chleb będzie pieczony w zaparowanym piekarniku.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blaszkę ciasto. Wkładamy je do pieca i podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z pieca i studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów