Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami

Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym tygodniu planuję trochę poszaleć z chlebami i upiec słynny Tartine bread. Jego przygotowanie wymaga sporo cierpliwości, ale przede wszystkim też czasu, dlatego jego upieczenie planuję już od dwóch tygodni, wciąż jednak brakuje mi na to wolnego dnia. Zanim to jednak nastąpi, w dzisiejszy trochę zabiegany poniedziałek, postanowiłam szybko wypełnić domowy chlebak jakimś smacznym chlebem.

W szafce znalazłam paczkę czerwonej soczewicy, która leży już od jakiegoś czasu i czeka, aż coś z niej zrobię. W lodówce znalazłam słoiczek suszonych pomidorów i pomyślałam, że oba składniki świetnie ze sobą grają, nie tylko kolorystycznie.

Przemyciłam je do ciasta na szybki chleb pełnoziarnisty i wyszedł z tego naprawdę fajny chleb. A wymaga od nas małej ilości pracy :)

Zdjęcie - Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarnisty chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 250 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • łyża zalewy z suszonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • 300-330 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody soczewicę. Dodajemy suszone drożdże, pokrojone drobno suszone pomidory, zalewę, czyli olej/oliwę z suszonych pomidorów, suszoną paprykę oraz sól.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż składniki się dokładnie połączą.
  3. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką na 1h 40minut.
  4. Po tym czasie pieczemy chleb w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 minut. Wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest poprawnie upieczony. Wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów