Chleb z ryżem i cynamonem na zakwasie pszennym

Chleb z ryżem i cynamonem na zakwasie pszennym
Zdjęcie - Chleb z ryżem i cynamonem na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na początku był ryż. Zwykły ryż, bez dodatków. Potem przyszedł cynamon i wszystko się zmieniło. Wtedy nadeszły kolejne pomysły: miód, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam i wiele innych. Wszystko w celu stworzenia idealnego, słodko-wytrawnego chleba a zakwasie. Zdjęcie - Chleb z ryżem i cynamonem na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najpierw pomyślałam, że strowerze ryż z cynamonem i miodem, który naprawdę chciałabym zjeść Następnym, naturalnym krokiem okazało się połączenie go z pieczywem. To był jeden z lepszych ruchów, bo to zdecydowanie jeden z najlepszych bochenków jakie stworzyłam. Chleb z ryżem i cynamonem na zakwasie pszennym Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 5 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 75 g ryżu (waga ryżu suchego) / 250 g ryżu ugotowanego
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g nasion słonecznika
  • 35 g sezamu
  • ciepła woda

Instrukcja
  1. Ugotuj ryż, lekko go przegotowując (ja użyłam ryżu arborio).
  2. Wystudzony ryż wrzuć do miski. Dodaj cynamon, miód, cukier, sól, zakwas, pestki, nasiona i sezam. Pomieszaj.
  3. Do mieszaniny dodaj mąki i wymieszaj.
  4. Powoli dodawaj ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj małymi porcjami aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję.
  5. Wyłóż 20-centymetrową, prostokątną formę papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto, uklep, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw foremkę z ciastem i piecz ok. 35-40 min.
  8. Odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Kategorie przepisów