Chleb z musli

Chleb z musli

Zdjęcie - Chleb z musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co najczęściej jecie na śniadanie? Ja zwykle waham się między musli z jogurtem i owocami, a porządną kanapką. Pomyślałam więc, czemu nie połączyć jednego z drugim w pysznym, pełnoziarnistym chlebie? I oto jest, efekt mojego eksperymentu, który mnie w pełni usatysfakcjonował. Ma pyszną chrupiącą skórkę i delikatny miąższ, któremu lekkiej słodyczy dodają rodzynki.

Chleb z musli (1 prostokątny bochenek o długości 20 cm)

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 170g musli z rodzynkami
  • 300 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 ml ciepłej wody
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąki, drożdże, sól i cukier.
  2. Zalej musli wrzątkiem i odstaw na 5 minut, aby napęczniało.
  3. Dodaj musli do miski z mąką, powoli wlewaj wodę i zacznij zagniatać.
  4. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  5. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.
  6. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5 godziny).
  7. Prostokątną formę do wypiekania wysmaruj oliwą a następnie obsyp mąką (aby chleb się nie przykleił)
  8. Wyjmij ciasto z miski i wsadź do prostokątnej formy. Uklep ciasto w formie.
  9. Formę przykryj folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie do wysokości formy.
  10. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  11. Delikatnie (aby ciasto nie opadło) przełóż formę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż chleb zbrązowieje.

Kategorie przepisów