Chleb z kozim serem i żurawiną na zakwasie żytnim

Chleb z kozim serem i żurawiną na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb z kozim serem i żurawiną na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie od dziś wiadomo, że sery fantastycznie łączą się z owocami, szczególnie tymi słodko-kwaśnymi. Dlatego na wielu degustacjach sera lub wina, gdzie podaje się sery, pojawiają się również np. winogrona. Oscypek fantastycznie komponuje się z żurawiną lub borówką, ale także kozi ser tworzy z nimi świetny duet.

Dzisiaj postanowiłam się przekonać jak smakuje kozi ser z suszoną żurawiną w chlebie na zakwasie. I okazało się, że pysznie, więc z chęcią się podzielę przepisem :)

Zdjęcie - Chleb z kozim serem i żurawiną na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z kozim serem i żurawiną na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kozim serem i żurawiną na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min.

Porcje: 1

Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 370 g mąki pszennej typ 650
  • 350 ml letniej wody
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g koziego sera
  • 1,5 łyżeczki soli

Instrukcja

  1. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy suszoną żurawinę, pokrojony na kawałki ser, sól oraz aktywny zakwas.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 6 minutach ciasto zostawiamy w misie. Przykrywamy ją ściereczką/folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
  3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy bochenek w kształcie koszyka wiklinowego. Sam koszyk podsypujemy mąką lub wykładamy ściereczką. Przekładamy do niego ciasto, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
  5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta można dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką.
  6. Wkładamy chleb do piekarnika, podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i ustawiamy 200 stopni.
  7. Pieczemy chleb przez 30 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
  8. Chleb podajemy np. ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

 

3.1.09

Kategorie przepisów