Chleb z kakao

Chleb z kakao

Zdjęcie - Chleb z kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesteście fanami kakao? Ja uwielbiam je zarówno w wersji ciepłej jak i zimnej. Nic tak dobrze nie rozgrzewa w zimowe wieczory i nie schładza latem. Napój na każdą pogodę!

Forma pitna to nie jedyna propozycja jak użyć kakao. Dodane do deserów nada im szlachetnie czekoladowego smaku, a dodane do chleba? No właśnie. Jakiś czas temu odwiedziłam Tosię i akurat miałam szczęście, że trafiłam na jeszcze ciepły bochenek chleba czekoladowego na zakwasie pszennym. Zakochałam się w tym wytrawnym smaku z dodatkiem kakao. Wypróbowałam więc jak smakuje na drożdżach.

Zdjęcie - Chleb z kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielokrotnie podkreślam, że uwielbiam słodko-wytrawne połączenia w pieczywie.Bochenek nie może nie mieć słodkiego akcentu, czy to w postaci suszonych owoców, czy kojarzących się raczej z deserową formą przypraw (jak cynamon czy kakao właśnie). Koniecznie spróbujcie!

Chleb z kakao Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 3 godziny

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże, sól i kakao.
  2. Dodaj miód i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. W miarę dolewania, zagniataj ciasto rękami.
  3. Zagniataj i dolewaj wodę porcjami, aż ciasto osiągnie odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
  4. Prostokątną formę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp otrębami.
  5. Umieść ciasto w formie i przykryj formę materiałową szmatką.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny, aby ciasto znacznie urosło.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Piecz ok. 30 minut. by sprawdzić czy chleb jest gotowy, wsadź do niego długą wykałaczkę. Jeśli ciasto się do niej nie przykleja, chleb jest gotowy.
  9. Odstaw bochenek do ostygnięcia poza formą.

3.1.09

Kategorie przepisów