Chleb z jabłkiem i nasionami

Chleb z jabłkiem i nasionami

Zdjęcie - Chleb z jabłkiem i nasionami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zatęsniłam za brioszkami na jabłkowym zakwasie. Chodzą za mną i nie dadzą mi spokoju aż ich znów nie upiekę. Muszę się jednak duchowo nastawić na pieczenie czegoś takiego ;) Jednak zanim to zrobię, przedstawię Wam chleb z dodatkiem jabłek w zakwaszonym cieście. Nie wpłynęły one na smak pieczywa - nie czuć ich wcale, lecz dzięki nim chleb jest wilgotny i ma spore dziury, które lubię. Bazowałam na przepisie na chleb na zakwasie z mieszanych mąk, który piekłam na okrągło przez ostatnie dwa tygodnie. Dodałam do niego mieszankę różnych nasion, które mam zmieszane w słoju. Są tam: kilka rodzajów otrąb, siemię lniane, słonecznik, drobne płatki owsiane, pestki dyni i kminek. Gdzieniegdzie pałętają się też płatki kukurydziane, które, w dobrej wierze, dodał Krzyś, wzbogacając skład mieszanki.
Znów użyłam niewielkiej ilości mąki kukurydzianej, która niedawno powróciła do łask w mojej kuchni:) Tym razem chleb upiekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym.

Zdjęcie - Chleb z jabłkiem i nasionami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb na zakwasie z jabłkiem i nasionami

100 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki pszennej (650)
70 g startego jabłka bez skórki
60 g ciepłej wody

50 g mąki kukurydzianej
250 g mąki pszennej (650)
25 g świeżych drożdży
180 - 200 ml letniej wody
1 łyżeczka łagodnego miodu
1,5 łyżeczki soli
2 kopiaste łyżki dowolnych nasion

Jabłko zmiksować blenderem z wodą na papkę. Zakwas, mąkę i jabłko z wodą wymieszać w misce rózgą . Przykryć folią i odstawić na 12 godz. w temp. pokojowej.
Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, pszenną, pokruszone drożdże, wodę, miód i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Teraz dodajemy sól i ziarna i znów miksujemy, aby otrzymać dobrze wymieszane ciasto. Nie będzie to kula, ale będzie się odrywać od ścianek miski.
Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Trwa to od 1 godz. do 1,5 godz. Wyrośnięty chleb przekładamy do koszyka do wyrastania z dobrze omączoną ściereczką lub do długiej keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami na 30-40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Do nagrzanego piekarnika przekładamy chleb, ścianki piekarnika jak i sam chleb spryskujemy wodą w sprayu. Pieczemy 20 min, a później zmniejszamy temp. do 200 C i pieczemy jeszcze 15-20min.

Kategorie przepisów