Chleb wiejski na zakwasie

Chleb wiejski na zakwasie

Zdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Okrągłe i chrupiące bochenki na zakwasie to zdecydowanie moje ulubione wypieki. Można je śmiało nazwać wiejskimi lub swojskimi, skojarzenia są jak najbardziej słuszne. Tym bardziej, że można je upiec z dodatkiem składników, które pojawiają się w każdej wiejskiej kuchni, czyli np. z ziemniakami.

Wodę w przepisie można zastąpić mlekiem lub maślanką. Właściwie ziemniaki też – farszem do pierogów ruskich. Lepiłam ostatnio pierogi, a do farszu zamiast podsmażonej cebuli dodałam podsmażony por. Trochę mi zostało masy, więc stwierdziłam, że dodam ją do ciasta chlebowego. Jeśli jednak nie macie takiego farszu nie musicie się przejmować, zwykłe puree ziemniaczane też się sprawdzi w tych proporcjach. Może być wcześniej utłuczone z masłem lub śmietaną, a nawet wzbogacone o koperek. Najważniejsze, że konsystencja dodatku się nie zmienia

Zdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb wiejski na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 36 min. Całkowity czas: 5 godz. 6 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g puree ziemniaczanego lub farszu do pierogów ruskich
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 320 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy puree, zakwas, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 h.
  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Umieszczamy go w wiklinowym koszyku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Ciasto umieszczamy złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy na 1,5 h.
  3. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  4. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Nacinamy z wierzchu według fantazji i wstawiamy do pieca.
  5. Pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Dopiekamy chleb jeszcze 26 minut.
  6. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów