Chleb tostowy

Chleb tostowy


Zdjęcie - Chleb tostowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mój młodszy syn męczył mnie od dłuższego czasu o chleb tostowy. Nie chciałam jednak iść na łatwiznę i zakupić go w supermarkecie bo ze zdrowym i smacznym chlebem niewiele ma on wspólnego. Nie miałam też zbytnio czasu na eksperymenty. Z pomocą przyszedł mi oczywiście Internet. Trochę poszukałam i na blogu „Sto kolorów kuchni” znalazłam pięknie wyglądający na zdjęciu bochenek tostowego chleba.
Zdjęcie - Chleb tostowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb tostowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zakasałam rękawy i upiekłam. Trochę go zmieniłam i część wody potrzebnej do przygotowania ciasta zastąpiłam mlekiem. Chleb tak spodobał się moim synom, że ostatnio tylko ten piekę.
Zdjęcie - Chleb tostowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb tostowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie tylko pięknie wygląda ale też pysznie smakuje. Nie starzeje się zbyt szybko i jest puszysty. Trzeba tylko pozwolić mu spokojnie wyrosnąć.”
Zdjęcie - Chleb tostowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chleb tostowy (Inspiracja)
Składniki na foremkę keksową o wym. 11cm x 30 cm
540g mąki pszennej
160ml letniej wody
150ml letniego mleka
3 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo: masło do wysmarowania foremki pół szklanki kostek lodu

Do dzieży robota wlać letnie mleko oraz stopione masło. Wsypać wszystkie suche składniki. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dzieżę przykryć wilgotną ściereczkę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na matę i uderzyć pięścią. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do wysmarowanej masłem foremki (używam szklanej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190⁰C. Na dno piekarnika wrzucić kostki lodu. Piec 45-60 minut. Chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Gdyby za bardzo przypiekał się z góry można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów