Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni
Zdjęcie - Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy zobaczyłam go w zaproszeniu Amber, to pomyślałam od razu o moim tacie, który nie może jeść mąki pszennej, że ten chleb będzie specjalnie dla Niego. Nie wiem co poszło nie tak. Pięknie rósł i wyglądał super. A po przekrojeniu na dole była warstwa zakalca, a u góry pod skórką wielka dziura;-( Wrzucam przepis, bo być może ja zrobiłam coś nie tak, a innym się powiedzie. Wzięłam chętnie udział w akcji naszej wirtualnej piekarni. Jestem ciekawa Waszych uwag, które być może naprowadzą mnie na to co skaszaniłam;(
Zdjęcie - Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni przepis podaję za Bogutyn Młyn
  • 340g mąki owsianej
  • 340g mąki żytniej 720
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 700 ml wody
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 20 suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 10 łyżek pestek dyni
  • 10 łyżek siemienia lnianego
Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Poniżej chleby na blogach:

Kategorie przepisów