Chleb- ślimak z masą makową

Chleb- ślimak z masą makową

Zdjęcie - Chleb- ślimak z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idą Święta i trudno temu zaprzeczyć. Nie da się dłużej ignorować znaków na niebie i ziemi, ale właściwie kto chciałby to robić. Przecież to jeden z najpiękniejszych czasów w roku. Szczególnie kulinarnie.

Co roku szaleję ze świątecznymi wypiekami i eksperymentuję z chlebem. Jakiś czas temu wymyśliłam sobie chleb ślimak. Taki, który nie byłby do końca makowcem, ale jednak do niego by nawiązywał, dzięki makowemu szlaczkowi w środku.

Zdjęcie - Chleb- ślimak z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Udał się dokładnie tak jak go sobie wymarzyłam. Lekko podgrzana kromka smakuje jak niebo, a ja wmawiam sobie, że wcale nie jem ciasta, tylko niewinną kromkę chleba.

Zdjęcie - Chleb- ślimak z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszamy teraz częściej na stronie w okresie przedświątecznym po więcej chlebowych inspiracji!

Chleb- ślimak z masą makową Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 550 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 ml ciepłej wody
  • masa makowa (ok 4 łyżki do rozsmarowania)

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz masy makowej. Zagniataj aż stworzą jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli lekko się klei, posyp je niewielką ilością mąki.
  2. Zagniataj kilka minut.
  3. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blatem na prostokąt o długości 30 centymetrów (lub długości twojej formy do pieczenia). Rozsmaruj na nim masę makową jak na zdjęciu.
  4. Zwiń ciasto w rulon i umieść je w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej, prostokątnej foremce. Uklep ciasto w formie i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Umieść foremkę z piekarniku i piecz ok. 25 minut.
  7. Wyjmij z foremki, z papieru i ostudź na wyłożonej papierem do pieczenia kratce.
  8. Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.

3.1.09

Kategorie przepisów