Chleb razowy z wędzoną śliwką

Chleb razowy z wędzoną śliwką

Zdjęcie - Chleb razowy z wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed świętami moja teściowa przywiozła z południa pyszne, wędzone śliwki. Aż trudno opisać jak pyszne były w smaku. Miękkie, słodkie, ale z wyraźnym aromatem wędzonki. Najpierw zabraliśmy się za pierogi z wędzoną śliwką w środku, które poraziły nas swoim smakiem. Jedzone na słodko, smakowały jak zimowa wersja pierogów z owocami. Podobnie zresztą jak kompot z suszu, w którym oczywiście też wylądowały. Została mi dosłownie reszta i wiecie co zrobiłam? Tak, to samo co zawsze- upiekłam chleb.

Zdjęcie - Chleb razowy z wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielokrotnie już wspominałam jak bardzo lubię bawić się słodkimi dodatkami w miąższu. Taką rolę spełniły też i tym razem śliwki. Jednak teraz czuć też wyraźną nutę wędzonki, co pozwoli mi cieszyć się nim w towarzystwie wytrawnych dodatków.

Oczywiście, jeśli nie macie pod ręką wędzonych, możecie użyć po prostu suszonych. Efekt będzie nieco inny, ale też całkiem niezły. Obiecuję:)

Chleb razowy z wędzoną śliwką Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 12 godz. 25 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 50 g poszatkowanych wędzonych śliwek
  • 450 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu pomieszaj zaczyn ze składnikami na ciasto właściwe.
  3. Uformuj jednolite ciasto. Będzie mocno klejące.
  4. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
  5. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki. Uklep w foremce posypując wcześniej wierzch mąką.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2h.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz chleb ok. 25-30 minut.
  9. Wyjmij z foremki i papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
  10. Kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.

3.1.09

Kategorie przepisów